chleb z ziarnami |
Składniki
2 kg mąki
5 dag drożdży
woda
2 łyżki soli
1 szklanka mąki razowej
ziarna słonecznika,siemię lniane,płatki owsiane,pestki dyni
Wykonanie
Do dużej miski wlać ok 3 szklanki wody,dodać drożdże,trochę mąki.Zrobić rozczyn.Zostawić do wyrośnięcia.Gdy rozczyn podwoi swoją objętość dolać jeszcze trochę wody,wsypać sól,mąkę zwykłą i razową oraz ziarna.Dobrze wymieszać ręką.Jeżeli ciasto będzie za gęste dolewamy wody.Smarujemy olejem dwie formy wąskie (o długości 40 cm).Przekładamy do nich ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia na ok 2 godziny.Kiedy ciasto wyrośnie do brzegu formy, wkładamy do nagrzanego do 190/200 stopni C., piekarnika.Piec ok 50/60 minut.Gorący chleb wyjmujemy z formy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz