Kokoski
Składniki
ciasto
3 łyżki miodu
5 dag masła
30 dag cukru
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40 dag mąki
polewa
1 kostka margaryny
1 i 1/3 szklanki cukru
8 łyżek mleka
4 łyżki kakao
ok.20 dag kokosu
Wykonanie
ciasto
Miód,masło i cukier podgrzać razem,aż cukier się rozpuści.Nie gotujemy!Jajka roztrzepać z mlekiem.Połączyć z ostudzonym miodem,masłem i cukrem.Wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.Wyrobić ciasto drewnianą łyżką.Wylać ciasto na wyłożona pergaminem średnią brytfannę.Upiec w
170 stopniach na złoty kolor.(ok.25 minut).Wyjąć ciasto z formy,ostudzić.Nakryć ściereczką i zostawić do następnego dnia.Następnego dnia pokroić na prostokąty i przygotować polewę.
polewa
Wszystkie składniki połączyć.Podgrzewać na ogniu,mieszając,aż cukier się rozpuści.Nie gotować.Prostokąty maczać w polewie.Obsypywać kokosem.Na papierze śniadaniowym rozsypać trochę kokosu i układać ciastka.Odstawić na jeden dzień.Ciasteczka są pyyyszne!Smacznego!
Bardzo je lubie , choć baardzo dawno nie robiłam:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam je, a już tak dawno nie robiłam ...
OdpowiedzUsuńKonieczne jest, aby ciasto stało do następnego dnia ?
OdpowiedzUsuńNie,nie jest konieczne,ale jest smaczniejsze jak odstawimy je na jakiś czas.Wtedy ciasteczka ładnie się wyklarują.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń