Translate

wtorek, 1 stycznia 2013

Ciasta

Słodki-Słony



Składniki

1 kg serka homogenizowanego waniliowego
1 galaretka cytrynowa
1 galaretka truskawkowa
1 duża paczka krakersów

Wykonanie

Cytrynową galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody.Kiedy zacznie tężeć,wlewać powoli do serka,ubijać mikserem.Średnią formę wyłożyć pergaminem lub folią aluminiową.Spód wyłożyć krakersami.Wylać połowę masy.Następnie wykładamy drugą warstwę krakersów i wlewamy pozostałą masę.Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1 i 1/2 szklance gorącej wody.Kiedy zacznie tężeć,zalewamy naszą słodycz.Odstawić na 2-3 godziny do lodówki.Smacznego.

Można wyłożyć krakersami tylko spód,wtedy ciasto jest łagodniejsze.Jeżeli nie lubimy połączenia słodkiego ze słonym,używamy herbatniki zamiast krakersów.Jednak przyznam,że mi to połączenie bardzo smakuje.Ciasto najlepszy smak osiąga na drugi i trzeci dzień.Warto poczekać!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz