Roladki schabowe z warzywami
Składniki
5 kotletów schabowych
1 duża marchewka
1 pietruszka
1 ogórek kiszony
1/2 cebuli
2 łyżki mąki
1 szklanka rosołu lub wody
sól
pieprz
3 łyżki oleju
Wykonanie
Kotlety cienko rozbić.Posolić i popieprzyć z obu stron.Ogórka pokroić w paseczki.Marchew i pietruszkę pokroić w paski i wrzucić na lekko osoloną,gotującą się wodę.Chwilę pogotować.Ogórka,marchew i pietruszkę układamy na mięsie-po dwa paseczki.Zwijamy roladki,spinamy wykałaczką.Obtaczamy w mące.Obsmażamy na oleju.Dajemy roladki do garnka,posypujemy,pokrojoną
w kostkę,cebulą.Jeśli zostanie nam marchew i pietruszka,to również kroimy je w kostkę i wrzucamy do garnka.Zalać rosołem lub gorącą wodą.Doprawić do smaku solą i pieprzem.Dusić na wolnym ogniu do miękkości.W razie potrzeby dolać rosołu lub wody.Smacznego.
Ciekawsza odmiana tradycyjnego schabowego:)
OdpowiedzUsuń