Strucla makowa
Składniki
1 kg mąki
1/3 szklanki cukru
5 dag drożdży
3/4 szklanki mleka
3 jajka
3/4 kostki margaryny
1 cukier waniliowy
szczypta soli
1 kg gotowej masy makowej
1 jajko
5 dag rodzynek
Wykonanie
Z pół szklanki letniego mleka,drożdży i odrobiny mąki zrobić rozczyn,odstawić do wyrośnięcia,aż podwoi swoją objętość.Mąkę wsypać do miski,wlać wyrośnięty rozczyn.Następnie dodajemy całe jajka,cukier,cukier waniliowy i pozostałe mleko.Wyrobić ciasto ręką.Następnie wlewamy rozpuszczoną ,letnią margarynę.Dokładnie wyrobić,odstawić do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi swą objętość,wyrobić jeszcze chwilę.Rozwałkować na dwa duże kwadraty.
Do masy makowej dołożyć ubite na sztywno białko,dodać rodzynki.
Masę rozsmarować na ciasto,pozostawiając nie posmarowane brzegi.Zwinąć dwie rolady.Włożyć do wąskich brytfanek,posmarowanych tłuszczem.Dno foremek wykładamy pergaminem.Wierzchy ciast posmarować żółtkiem.Odstawić jeszcze w ciepłe miejsce na ok.20-30 minut Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Po 15 minutach nakryć papierem śniadaniowym,piec jeszcze około 30 minut.Po upieczeniu ciasta wyjąć z formy.Lekko przestudzone posmarować lukrem lub posypać cukrem pudrem.Smacznego.
Mało co jest tak smaczne.
OdpowiedzUsuń