Pasztet mięsny z wątróbką
Składniki
1 kg łopatki wieprzowej
1 kg wątróbki drobiowej
0,5 kg podgardla wieprzowego
2 jajka
2 cebule
3 łyżki oleju
1 bułka
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki kaszy manny
sól,pieprz
Wykonanie
W dużym garnku zagotować wodę.Do gotującej,nieosolonej wody wrzucamy mięso i podgardle.Gotujemy do średniej miękkości.Wyjmujemy i studzimy.W tej samej wodzie gotujemy wątróbkę.Studzimy.Cebulę obrać,pokroić w kostkę,poddusić na oleju.Bułkę namoczyć w wodzie.Ostudzone mięsa i wątróbkę mielimy w maszynce na sitku o małych otworach.Mielimy też zeszkloną cebulę oraz namoczoną bułkę.Wszystko mieszamy,dodajemy jajka,bułkę tartą i kaszę mannę.Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Blachę wykładamy pergaminem.Wykładamy masę.Piec w nagrzanym piekarniku,w 190-200 stopniach,przez ok pół godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz