Racuchy z jabłkami
Składniki
1/2 litra mleka
2 jajka
1 łyżka cukru kryształu
1/2 płaskiej łyżeczki soli
około 30 dag mąki
kilka miękkich jabłek np.antonówek
cukier puder do posypania
tłuszcz do smażenia
Wykonanie
Mleko wymieszać z jajkami,solą,cukrem oraz mąką.Jabłka obrać,pokroić w plastry,wymieszać z masą.Na patelni rozgrzać tłuszcz,łyżką wykładać jabłka z ciastem.Smażyć z obu stron na złoty kolor.Odsączamy racuchy na ręczniku kuchennym.Posypujemy cukrem pudrem.smacznego.
Do ciasta można dodać 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody.Ja tego nie robię i placuszki są tak samo pyszne.Mąki dajemy tyle,aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
Mniam, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńWieki nie jadłam , język mi ucieka do ....
OdpowiedzUsuńuwielbiam te placuszki przypominają mi dzieciństwo;)pozdrawiak
OdpowiedzUsuń