Translate

środa, 30 stycznia 2013

Racuchy

Racuchy z jabłkami


Składniki

1/2 litra mleka
2 jajka
1 łyżka cukru kryształu
1/2 płaskiej łyżeczki soli
około 30 dag mąki
kilka miękkich jabłek np.antonówek
cukier puder do posypania
tłuszcz do smażenia

Wykonanie

Mleko wymieszać z jajkami,solą,cukrem oraz mąką.Jabłka obrać,pokroić w plastry,wymieszać z masą.Na patelni rozgrzać tłuszcz,łyżką wykładać jabłka z ciastem.Smażyć z obu stron na złoty kolor.Odsączamy racuchy na ręczniku kuchennym.Posypujemy cukrem pudrem.smacznego.

Do ciasta można dodać 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody.Ja tego nie robię i placuszki są tak samo pyszne.Mąki dajemy tyle,aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.

3 komentarze: