Kapuśniaki
Składniki
ciasto
1 litr mleka
1 jajko
szczypta soli
mąka pszenna
farsz
pół główki kapusty
1 cebula
1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
sól
pieprz
dodatki
2 jajka
1/2 szklanki mleka
2 łyżki mąki
olej do smażenia
bułka tarta
Wykonanie
ciasto
Składniki ciasta połączyć.Mąki ma być tyle,aby konsystencja była naleśnikowa.Patelnię posypać solą.Rozgrzać dobrze.Następnie wysypać sól.Posmarować patelnię olejem lub słoniną.Usmażyć naleśniki.
farsz
Kapustę poszatkować i wrzucić do wrzącej,osolonej wody.Ugotować.Następnie przecedzić.Na patelni rozgrzać olej i zrumienić pokrojoną w kostkę cebulę.Dodać kapustę.Podsmażyć chwilę,aby odparowć nadmiar wody.Mięso przyprawić solą i pieprzem,podsmażyć na oleju.Po kilku minutach mięso podlać odrobiną wrzącej wody i dusić do miękkości.Mięso połączyć z kapustą.Doprawić do smaku.
Farsz nakładamy na naleśniki,zawijamy krokiety.Jajka mieszamy z mlekiem i mąką.Zanurzamy krokiety,obtaczamy w bułce tartej.Smażymy na oleju.Smacznego.
Uwielbiam ich smak.
OdpowiedzUsuń