Translate

wtorek, 22 stycznia 2013

Pulpety

Pulpety


Składniki

50 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1 mała cebula
1 bułka
1 jajko
sól
pieprz
tłuszcz do smażenia
mąka
pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku
szczypta mielonego kminku

Wykonanie

Łączymy mięso,jajko,posiekaną cebulę,namoczoną i wyciśniętą bułkę,sól,pieprz.Wszystko dobrze mieszamy.Formujemy pulpety.Obtaczamy w mące i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu.Pulpety mają się tylko zrumienić.Wkładamy je do garnka.Zalewamy wrzącą wodą,tak,aby woda zakryła pulpety.Wsypujemy kminek,paprykę w proszku.Doprawiamy solą i pieprzem.Gotujemy pod przykryciem do miękkości.Następnie mieszamy 1 łyżkę mąki z zimną wodą i wlewamy do gotujących się pulpetów.Gotujemy jeszcze kilka minut.Podawać z ziemniakami,kaszą gryczaną lub chlebem.Smacznego.

2 komentarze:

  1. Rewelacja :)

    Zapraszam na konkurs :) Wystarczy podać przepis z wykorzystaniem herbaty, nie trzeba nic gotować :)

    http://przepisownik.blogspot.com/2013/01/wygraj-pyszne-herbaty-teekanne.html

    OdpowiedzUsuń