Pączki wyśmienite
Składniki
50 dag mąki
3 łyżki cukru
6 dag margaryny
2 jajka
3 żółtka
1 szklanka mleka
5 dag drożdży
1 łyżka spirytusu
szczypta soli
cukier puder do posypania
marmolada
smalec lub olej do smażenia
Wykonanie
Drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru,mąki i połową mleka(letniego).Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Białka ubić z cukrem,dodać szczyptę soli i żółtka.Do przesianej mąki dodać mleko,rozczyn,roztopiony tłuszcz,ubite jajka.Ciasto wyrobić,aż będzie odchodzić od ręki.Znów odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Następnie lekko zagnieść,rozwałkować,wykrawać krążki,na każdy nakładać marmoladę lub powidło,uformować pączki.Układać na stolnicy posypanej mąką.Zostawić do wyrośnięcia.Tłuszcz dobrze rozgrzać.Wyrośnięte pączki wkładać do gorącego tłuszczu spodnią częścią do góry,przykryć garnek przykrywką.Gdy pączki zrumienią się,obracamy je i dosmażamy bez przykrycia.Co jakiś czas wrzucać do garnka kawałek ziemniaka.Wtedy tłuszcz się nie pali.Odsączać na ręczniku papierowym.Posypać pudrem.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz