Translate

piątek, 18 stycznia 2013

Chleb

Chlebuś makowy


Składniki

1 kg mąki pszennej
3 dag drożdży
1 płaska łyżka soli
1/2 szklanki suchego maku
olej do smarowania formy

Wykonanie

Do miski wlewamy pół litra letniej wody.Dodajemy drożdże,mieszamy.Następnie wsypujemy szklankę mąki.Delikatnie zamieszać.Przykrywamy miskę ściereczką.Odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka godzin.Gdy rozczyn podrośnie,wsypujemy resztę mąki.sól i mak.Ręką wyrabiamy ciasto.Im dłużej wyrabiamy tym chlebuś będzie bardziej pulchny.W razie potrzeby dolewamy wody.Ciasto ma być dość gęste,ale nadal ma lepić się do rąk.Wąską formę,o długości 40 cm.,smarujemy olejem.Wykładamy ciasto i znów odstawiamy do wyrośnięcia(bez przykrycia).Gdy ciasto dojdzie do brzegu formy,wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.Jeżeli piekarnik włączamy z wiatrakiem,temperaturę nastawiamy na 190 stopni.Chleb pieczemy około 45-50 minut.Smacznego.

3 komentarze:

  1. Kocham domowe pieczywo, ale czasu na pieczenie brak...

    OdpowiedzUsuń
  2. ZAPRASZAM DO UDZIAŁU W KONKURSIE :)


    http://przepisownik.blogspot.com/2013/01/wygraj-pyszne-herbaty-teekanne.html

    OdpowiedzUsuń
  3. "Do miski wlewamy pół letniej wody." to znaczy ile tej wody? Bo nie ma jej w składnikach :)

    OdpowiedzUsuń