Kolorowa pizza
Składniki
ciasto
2 szklanki mąki
2 jajka
3-5 dag drożdży
1/2 szklanki mleka
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej
2-3 łyżki oleju
nadzienie
15 dag mozzarelli
1 duża cebula
1 świeża papryka czerwona
1 puszka pomidorów krojonych
1/2 puszki kukurydzy
1 mały słoiczek oliwek bez pestek
15 dag dowolnej wędliny
3 łyżki oleju
1/2 płaskiej łyżeczki suszonego oregano
szczypta suszonej bazylii
Wykonanie
ciasto
Do miski wsypać mąkę,sól,gałkę,wymieszać.W letnim mleku rozbełtujemy drożdże,wlewamy do miski.Rękami wyrabiamy ciasto,dolewając oliwy.Ciasto ma być elastyczne i nie powinno lepić się do ręki.Rozwałkować ciasto na stolnicy,w formie dużego prostokąta.Dużą blachę(tę z piekarnika) smarujemy olejem.Wykładamy ciasto,tak,aby brzegi ciasta były wyżej.Odstawić do wyrośnięcia.
nadzienie
Pomidory z puszki,razem z sosem,połączyć z bazylią i oregano.Cebulę pokroić w krążki,paprykę w paseczki i razem podsmażyć delikatnie na oleju.Wyłożyć na talerzyk.Na tym samym oleju podsmażyć pokrojoną na mniejsze części wędlinę.Mozzarellę pokroić w kostkę.
Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika,nagrzanego do 175 stopni.Pieczemy 15 minut.Wyjmujemy,wykładamy na nie pomidory,posypujemy mozzarellą,cebulą,papryką,wędliną,kukurydzą i na końcu oliwkami.Ponownie dajemy do piekarnika,pieczemy jeszcze 10-15 minut.Smacznego.
Ja kiedy daję wędlinę na pizzę nie używam już soli.Oczywiście sól zawsze dajemy według naszego uznania.
mniam, wygląda bardzo zachęcająco - pysznie!!
OdpowiedzUsuńoliwki uwielbiam, Pozdrawiam :-)