Pierogi z kapustą
Składniki
ciasto
1/2 kg mąki
1 jajko
sól
ciepła,przegotowana woda
farsz
1/2 główki kapusty
1 duża cebula
3 łyżki oleju
sól
pieprz
Wykonanie
ciasto
Składniki ciasta szybko zagnieść.Rozwałkować.Szklanką wykrawać krążki.
farsz
Kapustę pokroić na duże kawałki,ugotować w osolonej wodzie.Przestudzoną kapustę odcisnąć dobrze w rękach.Zmielić w maszynce do mięsa(na sitku o dużych otworach).Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.Następnie na cebulę dajemy kapustę.Posolić i popieprzyć.Kapusta powinna być pikantna.Mieszając wysmażamy farsz,aby pozbyć się nadmiaru wody.Nakładamy łyżką farsz na ciasto,lepimy pierogi.Wrzucamy na wrzącą,osoloną wodę.Gotujemy kilka minut.Odcedzić,wyłożyć na talerz.Posypać skwarkami.Smacznego!
Kapustę można drobno pokroić przed gotowaniem.Wtedy nie należy jej już mielić.
Takie pierożki moge jeść codziennie:)
OdpowiedzUsuńmniam :-)
OdpowiedzUsuń