Szarlotka "szybka"
Składniki
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka bułki tartej
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 cukier waniliowy
1 kostka masła lub margaryny
cynamon
około 10 jabłek(średnich lub większych)
Wykonanie
Margarynę dajemy na 1-2 godziny do zamrażalki.Jabłka obrać,usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry.Mąkę połączyć z cukrem,cukrem waniliowym i bułką tartą.Wyjąć margarynę z zamrażalki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do mąki,bułki i cukrów.Można ją też drobno pokroić.Wymieszać delikatnie ręką.Powstaje nam sypkie ciasto.Dużą brytfannę posmarować tłuszczem i wyłożyć pergaminem.Na dno wysypujemy warstwę sypkiego ciasta.Kolejno dajemy warstwę jabłek,znów ciasto itd.,aż do skończenia składników.Na górze ma być bardzo cienka warstwa ciasta sypkiego.Ostatnią warstwę jabłek posypujemy niewielką ilością cynamonu.Piec w nagrzanym do 180 stopni,piekarniku,przez ok 40 minut.Smacznego.
Margarynę można pokroić na płatki i położyć na wierzch,zamiast łączyć z ciastem sypkim.Można również do ostatniej warstwy ciasta dodać 5 dag kokosu,też uzyskamy ciekawy smak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz