Translate

środa, 9 stycznia 2013

Ciasta

Bananowiec


Składniki

20 dag margaryny
15 dag cukru
1 cukier waniliowy
4 jajka
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki mleka
22,5 dag mąki
10 dag mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 banany
10 dag wiórek kokosowych
15 dag czekolady mlecznej na polewę

Wykonanie

Tłuszcz,cukier i cukier waniliowy utrzeć na puch.Ucierając dodawać po jednym jajku,a następnie sok z cytryny.Wymieszać 20 dag mąki,mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia i dodawać stopniowo po jednej łyżce do ucieranej masy.Obrać banany i pokroić na plasterki.Obtaczać je w pozostałej mące i dodać do ciasta razem z 6 dag kokosu.Lekko wymieszać.Ciasto przełożyć do podłużnej formy(o pojemności 2 litrów),wyłożonej pergaminem.Piec w piekarniku,nagrzanym do 180 stopni.Pieczemy ok.50 minut.Po 30 minutach pieczenia,ciasto przykrywamy pergaminem,aby się nie przypaliło.Ciasto ostudzić w foremce.Następnie wyjąć,polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą,posypać resztą kokosu.Dekorujemy świeżymi lub suszonymi bananami.(Kokos należy chwilę uprażyć na suchej patelni,ostudzić i posypać ciasto).Smacznego.

1 komentarz: