Translate

czwartek, 3 stycznia 2013

Ciastka

Kokoski





Składniki

ciasto

3 łyżki miodu
5 dag masła
30 dag cukru
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40 dag mąki

polewa

1 kostka margaryny
1 i 1/3 szklanki cukru
8 łyżek mleka
4 łyżki kakao
ok.20 dag kokosu

Wykonanie

ciasto

Miód,masło i cukier podgrzać razem,aż cukier się rozpuści.Nie gotujemy!Jajka roztrzepać z mlekiem.Połączyć z ostudzonym miodem,masłem i cukrem.Wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.Wyrobić ciasto drewnianą łyżką.Wylać ciasto na wyłożona pergaminem średnią brytfannę.Upiec w 
170 stopniach na złoty kolor.(ok.25 minut).Wyjąć ciasto z formy,ostudzić.Nakryć ściereczką i zostawić do następnego dnia.Następnego dnia pokroić na prostokąty i przygotować polewę.

polewa

Wszystkie składniki połączyć.Podgrzewać na ogniu,mieszając,aż cukier się rozpuści.Nie gotować.Prostokąty maczać w polewie.Obsypywać kokosem.Na papierze śniadaniowym rozsypać trochę kokosu i układać ciastka.Odstawić na jeden dzień.Ciasteczka są pyyyszne!Smacznego!

4 komentarze:

  1. Bardzo je lubie , choć baardzo dawno nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam je, a już tak dawno nie robiłam ...

    OdpowiedzUsuń
  3. Konieczne jest, aby ciasto stało do następnego dnia ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie,nie jest konieczne,ale jest smaczniejsze jak odstawimy je na jakiś czas.Wtedy ciasteczka ładnie się wyklarują.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń