Translate

piątek, 1 lutego 2013

Ciasto kokosowe

Ciasto kokosowe


Składniki

ciasto kokosowe

25 dag wiórków kokosowych
15 dag masła
20 dag cukru
6 łyżek mleka

masa budyniowa

1/2 litra mleka
2 budynie waniliowe
6 łyżek cukru
25 dag margaryny

ciasto

20 dag margaryny
20 dag cukru pudru
1/2 kg mąki
8 łyżek mleka
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie

ciasto kokosowe

Wszystkie składniki połączyć i smażyć chwilę.Wystudzić.

masa budyniowa

W szklance mleka rozpuścić budynie.Resztę mleka zagotować z cukrem.Do gotującego się mleka wlać budyń.Stale mieszając gotować kilka minut.Wystudzić.Utrzeć margarynę,dodawać po łyżce ostudzonego budyniu.

ciasto

Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami.Dalej ucierając dodać mąkę,proszek do pieczenia i mleko.Z białek ubić pianę,dodać do ciasta i lekko wymieszać.Wyłożyć ciasto na formę wyłożoną pergaminem.

Na ciasto wyłożyć przestudzone ciasto kokosowe.Upiec na złoty kolor w 180 stopniach.

Po ostudzeniu,przekroić ciasto i posmarować masą.Smacznego.

Wierzch można udekorować polewą.Ciasto między polewą można posmarować powidłem.

3 komentarze:

  1. Bardzo apetyczne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jutro biore sie do wypiekow i robie to ciasto :) ale mam pytanie jaki czas pieczenia tego ciasta by bylo ok ??

    OdpowiedzUsuń