Ciasto kokosowe
Składniki
ciasto kokosowe
25 dag wiórków kokosowych
15 dag masła
20 dag cukru
6 łyżek mleka
masa budyniowa
1/2 litra mleka
2 budynie waniliowe
6 łyżek cukru
25 dag margaryny
ciasto
20 dag margaryny
20 dag cukru pudru
1/2 kg mąki
8 łyżek mleka
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
ciasto kokosowe
Wszystkie składniki połączyć i smażyć chwilę.Wystudzić.
masa budyniowa
W szklance mleka rozpuścić budynie.Resztę mleka zagotować z cukrem.Do gotującego się mleka wlać budyń.Stale mieszając gotować kilka minut.Wystudzić.Utrzeć margarynę,dodawać po łyżce ostudzonego budyniu.
ciasto
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami.Dalej ucierając dodać mąkę,proszek do pieczenia i mleko.Z białek ubić pianę,dodać do ciasta i lekko wymieszać.Wyłożyć ciasto na formę wyłożoną pergaminem.
Na ciasto wyłożyć przestudzone ciasto kokosowe.Upiec na złoty kolor w 180 stopniach.
Po ostudzeniu,przekroić ciasto i posmarować masą.Smacznego.
Wierzch można udekorować polewą.Ciasto między polewą można posmarować powidłem.
Ja chcę kawałek :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciacho :)
OdpowiedzUsuńJutro biore sie do wypiekow i robie to ciasto :) ale mam pytanie jaki czas pieczenia tego ciasta by bylo ok ??
OdpowiedzUsuń