Translate

piątek, 9 listopada 2012

Ciasta

Szarlotka "niedzielna"


Składniki

na blaszkę 25 na 35 cm

ciasto

40 dag mąki(3 szkl)
15 dag margaryny
0,5 szkl cukru
2 żółtka
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

nadzienie

5 dużych jabłek
4 łyżki siekanych orzechów włoskich

piana

2 białka
1 kisiel wiśniowy
3 łyżki cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatki

tłuszcz do formy
1 łyżka kaszy manny
1 czekolada z orzechami na polewę

Wykonanie

Ciasto
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.Dodać margarynę,cukier,cukier waniliowy,żółtka i śmietanę.Posiekać nożem,następnie zagnieść ciasto.Podzielić na 2 części.Jedna ma być trochę większa od drugiej.Włożyć do zamrażalki na pół godziny.Następnie większe ciasto rozwałkować.Dać na wysmarowaną tłuszczem blachę.Ciasto posypać kaszą manną.
Nadzienie
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Wyłożyć na ciasto.Posypujemy orzechami.
Piana
Ubić białka,dodać cukier,nadal ubijać.Kisiel wymieszać z proszkiem do pieczenia.Następnie dodać do ubitej piany.Wymieszać łyżką.Pianę dajemy na orzechy.
Drugą część ciasta trzemy na tarce bezpośrednio na pianę.
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 190-200 stopni C piekarnika.Piec ok.40-45 minut.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej,polewamy ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz