Translate

wtorek, 13 listopada 2012

Sałatki i surówki

Sałatka z kurczakiem i kapustą włoską


Składniki

1/4 główki sałaty lodowej
1/4 małej główki kapusty włoskiej
1 puszka kukurydzy
1 ogórek świeży
2 pomidory
1 mała papryka czerwona
4 jajka ugotowane na twardo
2 piersi z kurczaka
4 łyżki majonezu
3 łyżki kwaśnej śmietany
sól
pieprz ziołowy
rozmaryn suszony
ząbek czosnku
2 łyżki oleju

Wykonanie

Piersi z kurczaka umyć,osuszyć ręcznikiem papierowym.Posolić,posypać pieprzem,natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę,oraz rozmarynem.Na patelni rozgrzać olej,dać mięso,obsmażyć ze wszystkich stron,następnie przykryć i dusić do miękkości.Ostudzone mięso pokroić na średniej wielkości kawałki.Umytą sałatę lodową rękami rwiemy na mniejsze części,kapustę włoską szatkujemy na cieniutkie paseczki.Mieszamy z sałatą.Dajemy do salaterki.Jajka kroimy w ćwiartki,pomidory w półplastry,ogórka w plastry,paprykę w cienki paski.Wszystko układamy na sałacie.Dajemy również mięso.Całość posypujemy kukurydzą.Majonez mieszamy ze śmietaną,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Sosem polewamy sałatkę.Mieszamy tuż przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz