Tort chałwowy z wisienkami
Składniki
biszkopt ciemny
4 jajka
1/2 szkl cukru
1/2 szkl mąki
2 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
biszkopt orzechowy
3 jajka
10 dag zmielonych orzechów
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa
1 kostka margaryny
20 dag chałwy sezamowo-waniliowej
3 łyżki wiśni z likieru
1 łyżka likieru wiśniowego
cukier puder
Wykonanie
biszkopt ciemny
Białka ubić na sztywno,dodać cukier,następnie żółtka.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.Dodać do ubitych jajek.Delikatnie wymieszać.Wylać na małą tortownicę.Wkładamy do zimnego piekarnika.Piec ok.30 minut,w 175 stopniach.Ostudzony biszkopt przekroić na pół.
biszkopt orzechowy
Białka ubić,dodać cukier i żółtka.Następnie orzechy wymieszane z mąką i proszkiem do pieczenia.Piec 20-30 minut w 175 stopniach.
masa
Margarynę utrzeć z chałwą.Dodajemy cukier puder według naszego gustu.Podzielić na dwie części.Do jednej dodajemy likier i wisienki.Odłożyć dwie łyżki masy.Przełożenie ciasta
biszkopt ciemny
masa chałwowa biała
biszkopt orzechowy
masa chałwowo-wiśniowa
biszkopt ciemny
Tort udekorować odłożoną masą,polewą i kokosem.Tort powinien "odsiedzieć" w lodówce,szczelnie przykryty,1 do 2 dni.Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz