Translate

środa, 28 listopada 2012

Mięsa

Potrawka mięsna  z warzywami


Składniki

1/2 kg łopatki wieprzowej
1 średnia cebula
1 duża marchewka
1 pietruszka
1/4 selera
1/2 papryki czerwonej
1 łyżeczka siekanej natki pietruszki
sól
pieprz
3 łyżki oleju
1/2łyżeczki słodkiej papryki w proszku
szczypta mielonego kminku
łyżka mąki

Wykonanie

Mięso kroimy na niewielkie kawałki.,posolić i popieprzyć.Przykryć i odstawić.W tym czasie przygotowujemy warzywa.Kroimy je w kostkę.Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy mięso.Podsmażamy chwilę.Następnie dodajemy cebulę.Kiedy cebula dobrze się zrumieni,całość zalewamy dwiema szklankami wrzącej wody.Przykryć,dusić na wolnym ogniu.W razie potrzeby dolewamy wody.Kiedy mięso będzie prawie miękkie woda ma je przykrywać.Wtedy dodajemy pokrojone warzywa,dusimy do miękkości.Doprawiamy solą,pieprzem,kminkiem.W 1/2 szkl.zimnej wody rozprowadzamy mąkę,tak,aby nie było grudek.Dodajemy paprykę w proszku i natkę pietruszki.Wlewamy powoli do gotującego się mięsa z warzywami,ciągle mieszając.Gotować jeszcze 5 minut.Podajemy z ziemniakami,chlebem lub kaszą gryczaną.Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz