Translate

środa, 31 października 2012

Ciasta

Ciasto tortowe z kajmakiem


Składniki / Wykonanie

biszkopt jasny

4 jajka
0,5 szkl cukru
3/4 szkl mąki
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno,dodać cukier,nadal ubijając dodajemy po jednym żółtku.Wsypujemy mąkę,wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Mieszamy delikatnie łyżką.Wykładamy na dużą blaszkę,wyłożoną papierem do pieczenia.Wkładamy do zimnego piekarnika.Piekarnik ustawiamy na 175 stopni i pieczemy biszkopt ok 30 minut.

biszkopt ciemny

4 jajka
0,5 szkl cukru
0,5 szkl mąki
2-3 łyżki kakao
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Kakao mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia.Upiec tak jak biszkopt jasny.

masa

3 szkl mleka
6 żółtek
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
10 łyżek cukru
1i 1/2 kostki margaryny lub masła
2 łyżki kakao

Żółtka,mąkę pszenną i ziemniaczaną roztrzepać w 1/2 szklanki mleka.Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.Zmniejszyć ogień i powoli wlewać do mleka  masę żółtkową.Ugotować budyń.Utrzeć masło,dodawać po łyżce ostudzonego budyniu.Masę podzielić na dwie części.Do jednej dodać kakao.

dodatki

puszka mleka skondensowanego słodzonego tzn.gotowa masa kajmak
2-3 wafle

Przełożenie placka

biszkopt ciemny
masa jasna
wafel
kajmak
wafel
masa ciemna
biszkopt jasny

Ciasto dekorujemy polewą,wiórkami kokosowymi i kolorową posypką.Ciasto wychodzi duże.

1 komentarz: