Translate

wtorek, 28 sierpnia 2012

Pizze i zapiekanki


Pizza domowa



                                              



     

Składniki

ciasto
2 pełne szklanki mąki
2 jaja
3-5 dag drożdży
0,5 szkl mleka
szczypta soli
2-3 łyżki oliwy
farsz
6 plastrów dowolnej szynki
4 łyżki sosu pomidorowego
10 dag sera gouda
2 pomidory
szczypta oregano


Wykonanie

Do miski wsypać mąkę,sól.wymieszać.Wlać jajka,wymieszać.W letnim mleku rozbełtujemy drożdże,wlewamy do miski.Wyrabiamy ciasto rękami,dolewamy oliwę.Ciasto ma być elastyczne,nie powinno lepić się do ręki.Blachę smarujemy oliwą.Ciasto wałkujemy na grubość ok centymetra.Wykładamy na blachę,pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 2 godziny.Kiedy ciasto podrośnie posmarować sosem pomidorowym i włożyć do nagrzanego do 175 stopni piekarnika.Piec 15 minut,następnie wyjąć,posypać oregano,na pizzę położyć pokrojone w plastry pomidory,szynkę,oraz kawałki sera.Piec jeszcze 10 minut.

Jeżeli ktoś woli pizzę cienką,ciasto można zrobić z połowy porcji.Ta wychodzi dość gruba.Na zdjęciu jest pizza zrobiona z połowy porcji.Ciasto robi się szybko.Jeżeli w pomieszczeniu mamy ciepło to ciasto do wyrośnięcia pozostawiamy na godzinę.Awaryjnie można pizzę do piekarnika wkładać bez wyrośnięcia.Wtedy wkładamy ją do zimnego piekarnika,ustawiamy nieco niższą temperaturę,którą po kilku minutach podwyższamy do 175 stopni.Jednak zawsze lepiej jest aby ciasto rosło w naturalny sposób,jest wtedy dużo smaczniejsze.Ja uwielbiam pizzę,więc robię ją bardzo często.Moja rodzinka lubi eksperymentować z farszem.Co jakiś czas będę pisać przepisy na te farsze.SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz