Translate

czwartek, 24 stycznia 2013

Kapuśniaki

Kapuśniaki




Składniki

ciasto

1 litr mleka
1 jajko
szczypta soli
mąka pszenna

farsz

pół główki kapusty
1 cebula
1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
sól
pieprz

dodatki

2 jajka
1/2 szklanki mleka
2 łyżki mąki
olej do smażenia
bułka tarta

Wykonanie

ciasto

Składniki ciasta połączyć.Mąki ma być tyle,aby konsystencja była naleśnikowa.Patelnię posypać solą.Rozgrzać dobrze.Następnie wysypać sól.Posmarować patelnię olejem lub słoniną.Usmażyć naleśniki.

farsz

Kapustę poszatkować i wrzucić do wrzącej,osolonej wody.Ugotować.Następnie przecedzić.Na patelni rozgrzać olej i zrumienić pokrojoną w kostkę cebulę.Dodać kapustę.Podsmażyć chwilę,aby odparowć nadmiar wody.Mięso przyprawić solą i pieprzem,podsmażyć na oleju.Po kilku minutach mięso podlać odrobiną wrzącej wody i dusić do miękkości.Mięso połączyć z kapustą.Doprawić do smaku.

Farsz nakładamy na naleśniki,zawijamy krokiety.Jajka mieszamy z mlekiem i mąką.Zanurzamy krokiety,obtaczamy w  bułce tartej.Smażymy na oleju.Smacznego.

1 komentarz: