Torcik "nieco dietetyczny"
Składniki
biszkopt
6 jajek
1 szkl.cukru
2 i 1/2 szkl.mąki krupczatki
1/2 szkl.oleju
1/2 szkl.wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa grysikowa
1 kostka margaryny
1/2 litra mleka
3 czubate łyżki kaszy manny
1 cukier waniliowy
cukier puder
masa jabłkowa
6 dużych jabłek
1/2 galaretki cytrynowej
dekoracja
kokos
polewa czekoladowa
1 galaretka rozpuszczona w 1 i 1/2 szkl.gorącej wody.Kiedy stężeje pokroić w grubą kostkę
Wykonanie
biszkopt
Białka ubić na sztywno,dodać cukier i żółtka.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.Dodawać po jednej łyżce do jajek,na przemian z olejem wymieszanym z wodą.Piec na małej tortownicy w 175 stopniach C,przez ok. 40 minut.Zimny biszkopt przekroić na trzy części.masa grysikowa
Mleko zagotować z cukrem waniliowym.Wsypać kaszę mannę.Gotować kilka minut,ciągle mieszając,aby kasza się nie przypaliła.Ugotowaną kaszę dobrze studzimy.Następnie,po 1 łyżce dodajemy do utartego masła.Ucieramy.Dodajemy cukier puder według uznania.Odkładamy 2-3 łyżki do dekoracji.
masa jabłkowa
Jabłka obrać,pokroić,podlać obrobiną wody,dusić pod przykryciem na wolnym ogniu,aż całkowicie się rozgotują.Studzimy.Następnie wsypujemy galaretkę,dobrze mieszamy.Odstawiamy do chwili,kiedy zacznie lekko tężeć.
Przełożenie ciasta
biszkopt
masa grysikowa
biszkopt
masa jabłkowa
biszkopt
Cały torcik smarujemy 2-3 łyżkami masy,boki sypiemy kokosem,wierzch dekorujemy kostkami galaretki oraz polewą lub roztopioną czekoladą.Smacznego!
super ciacho, pewnie dobre było:)
OdpowiedzUsuńnie ważne że dietetyczny ale na pewno smaczny. już mi ślinka leci :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie