Translate

czwartek, 22 listopada 2012

Prawdziwe masło



Składniki

 700 ml wiejskiej tłustej śmietany

Wykonanie

Śmietanę wlewamy do litrowego słoika.Zakręcamy przykrywkę.Na kilka godzin zostawiamy w temperaturze pokojowej.Następnie "trzepiemy" słoik w rękach tak długo,aż masło oddzieli się od maślanki.Do miski wlewamy zimną wodę,łyżką wyjmujemy masło i dajemy do wody.Łyżką ugniatamy masło w wodzie.Wodę zmieniamy tak długo,aż będzie czysta.Jak już wylejemy ostatnią,nadal ugniatamy masło,aby pozbyć się resztek wody.Masło przekładamy do naczynia glinianego lub szklanego.Można również wyłożyć je na pergamin i dowolnie uformować.wkładamy na parę godzin do lodówki,aby się wyklarowało.Smacznego.

Ubijanie masła jest czasochłonne.Możemy je ubijać robiąc sobie przerwy.Ale jego smak i gwarancja,że jest prawdziwe wynagrodzą nam stracony czas!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz