Translate

środa, 21 listopada 2012

Gołąbki z kapusty włoskiej





Składniki

1 nieduża główka kapusty włoskiej
40 dag ryżu
50 dag mięsa mielonego
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
olej

Wykonanie

Główkę kapusty gotować chwilę w osolonej wodzie.Następnie usunąć głąb i rozłożyć liście,ścinając ich twarde części.Mięso doprawić solą i pieprzem.Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.Mięso smażyć chwilę na 3 łyżkach oleju.Cebulę pokroić w kostkę,zrumienić na oleju.Ryż ugotować na sypko.Połączyć ryż z mięsem i cebulą.Doprawić solą i pieprzem.Można dolać trochę rosołu,żeby ryż nie był zbyt suchy.Nadzienie nakładamy na liście,zwijamy.Duży rondel wykładamy kilkoma liśćmi kapusty,układamy ciasno gołąbki,podlewamy rosołem lub wodą,dusimy do miękkości.Podajemy z sosem pieczarkowym,pomidorowym lub innym,według naszego gustu.Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz