Karkówka na zimno
Składniki
1 kg karkówki
1 cebula
1 jabłko
sól
pieprz czarny mielony
kminek cały
zioła prowansalskie
ew.przyprawa jarzynka
Wykonanie
Karkówkę myjemy,nacieramy solą,pieprzem,ziołami prowansalskimi oraz kminkiem.Można dodać przyprawę jarzynkę.Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.Mięso powinno być w przykrytym pojemniku.Najlepiej jest zamarynować je wieczorem,a piec rano.Po wyjęciu z lodówki mięso dajemy na folię aluminiową(stroną błyszczącą do wewnątrz).Następnie układamy na nim pokrojoną w grubsze plastry cebulę,oraz pokrojone w plastry lub ćwiartki jabłko.Zakrywamy szczelnie folią i odstawiamy jeszcze na pół godziny,aby mięso nabrało aromatu cebuli.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.Mięso wraz z folią dajemy na blaszkę i pieczemy od 1 godz. do 1,5 godz.,w zależności jakiej grubości jest mięso.Podajemy zimne do pieczywa i sałatek.
Mięso można też piec bez folii,w przykrywanym naczyniu żaroodpornym.Jednak wtedy bardziej się kurczy.
Lubie takie mięsko, a nie chemie ze sklepu
OdpowiedzUsuń