Translate

czwartek, 13 grudnia 2012

Kotlety ryżowe



Składniki

1 i 1/2 szklanki ryżu
2 jajka
1 średniej wielkości cebula
1 łyżka siekanej natki pietruszki
sól
pieprz
5-6 łyżek oleju do smażenia
bułka tarta

Wykonanie

Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie.Powinien być dość dobrze ugotowany.Jeżeli będzie na sypko,kotlety w czasie smażenia rozpadną się.Ugotowany i przecedzony ryż studzimy.Następnie dodajemy całe jajka.Cebulę pokroić w kostkę,zrumienić lekko na łyżce oleju.Przestudzić,dodać do ryżu.Wsypać natkę pietruszki,doprawić solą i pieprzem.Wymieszać.Uformować kotlety o grubości około 2 centymetrów.Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z obu stron na gorącym oleju.Podawać gorące z dowolną surówką.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz