Translate

piątek, 14 grudnia 2012

Pierogi

Pierogi ruskie



Składniki

ciasto

1/2 kg mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
ciepła,przegotowana woda,tyle ile zabierze mąka

nadzienie

1/2 kg ziemniaków
30 dag białego sera
1 cebula
tłuszcz (olej i trochę słoniny nasolonej)
sól
pieprz

Wykonanie

ciasto

Do przesianej mąki wbić jajka,dodać sól i wodę.Szybko zagnieść ciasto. Ciasto nie może być zbyt twarde.Cienko rozwałkować.

nadzienie

Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki przecisnąć przez praskę,lub utłuc.Dodać niemielony biały ser.Cebulę pokrojoną w drobną kostkę zeszklić na łyżce oleju.Dodać do ziemniaków.Słoninkę pokroić w kostkę,wysmażyć.Część dodać do masy,reszta będzie do posypania pierogów.Całość posolić i popieprzyć.Wymieszać.

Na cieście szklanką wykrawać krążki.Nakładać farsz.Pierogi dobrze lepimy.Pierogi wrzucić na wrzącą,lekko osoloną wodę.Gdy wypłyną na wierzch,gotować jeszcze ok.3 minuty.Wyjąć,posypać pieprzem i słoninką.Smacznego.

1 komentarz:

  1. pierogi wyglądają bardzo smacznie!!! mam straszną ochotę na ruskie! Podziel się:D Pozdrawiam i zapraszam do mnie:)))

    OdpowiedzUsuń