Pierogi ruskie
Składniki
ciasto
1/2 kg mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
ciepła,przegotowana woda,tyle ile zabierze mąka
nadzienie
1/2 kg ziemniaków
30 dag białego sera
1 cebula
tłuszcz (olej i trochę słoniny nasolonej)
sól
pieprz
Wykonanie
ciasto
Do przesianej mąki wbić jajka,dodać sól i wodę.Szybko zagnieść ciasto. Ciasto nie może być zbyt twarde.Cienko rozwałkować.
nadzienie
Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki przecisnąć przez praskę,lub utłuc.Dodać niemielony biały ser.Cebulę pokrojoną w drobną kostkę zeszklić na łyżce oleju.Dodać do ziemniaków.Słoninkę pokroić w kostkę,wysmażyć.Część dodać do masy,reszta będzie do posypania pierogów.Całość posolić i popieprzyć.Wymieszać.
Na cieście szklanką wykrawać krążki.Nakładać farsz.Pierogi dobrze lepimy.Pierogi wrzucić na wrzącą,lekko osoloną wodę.Gdy wypłyną na wierzch,gotować jeszcze ok.3 minuty.Wyjąć,posypać pieprzem i słoninką.Smacznego.
pierogi wyglądają bardzo smacznie!!! mam straszną ochotę na ruskie! Podziel się:D Pozdrawiam i zapraszam do mnie:)))
OdpowiedzUsuń