Translate

niedziela, 16 grudnia 2012

Ciasta

Kakaowy bakaliowiec


Składniki

1/2 kostki margaryny
1 szklanka cukru
6 łyżek wody
3 łyżki kakao
1/2 szklanki czerwonego wina
3 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 szklanki mąki
cukier waniliowy
3 łyżki siekanych orzechów włoskich
3 łyżki rodzynek
3 łyżki wiśni z likieru
wiórki kokosowe do posypania

Wykonanie

Do garnka wlewamy 6 łyżek wody,cukier,kakao i margarynę.Mieszając gotować około 5 minut.Zdjąć z ognia,wystudzić.Odlać pół szklanki(będzie do polania ciasta).Następnie dodawać po jednym żółtku.Mieszać.Wlać wino.Dobrze mieszamy.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.Dodać orzechy i rodzynki.Wymieszać.Do masy kakaowej dodajemy wiśnie,następnie wsypujemy mąkę z bakaliami.Mieszamy.Białka ubić na sztywno.Wymieszać delikatnie z masą.Wlać do wyłożonej pergaminem,małej lub średniej kwadratowej formy.Piec w 175 stopniach około 45 minut.Lekko przestudzony placek polać pozostałą polewą i posypać kokosem.Ciasto jest naprawdę pyszne.Smacznego.

1 komentarz: