Translate

niedziela, 23 grudnia 2012

Ciasta

Piernik



Składniki

3 jajka
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki
4 łyżki miodu
1 szklanka jogurtu lub kwaśnej śmietany
2 łyżki zimnej wody
20 dag margaryny
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 przyprawa do piernika
1 łyżka kakao
powidło śliwkowe

Wykonanie

Margarynę utrzeć z cukrem,dodać żółtka,miód,wodę,jogurt lub śmietanę,mąkę zmieszaną z sodą,kakao i przyprawę do piernika.Białka ubić na sztywno,dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.Ciasto wlać na,wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną pergaminem,podłużną formę lub na małą tortownicę.Piec w nagrzanym do 175 stopni piekarniku około 40-60 minut.Po upieczeniu,przestudzone ciasto,przekroić na trzy warstwy.Posmarować powidłem.Złożyć ciasto.Piernik polewamy polewą,zmieszaną z drobno pokrojonymi suszonymi śliwkami lub daktylami.Smacznego!!!

Ciasto po około pół godzinie pieczenia,dobrze jest nakryć pergaminem.Unikamy w ten sposób przypalenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz