Uszka z pieczarkami
Składniki
ciasto
1/2 kg mąki
1 jajko
sól
ciepła,przegotowana woda
farsz
30-40 dag pieczarek
szczypta granulowanego czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka bułki tartej
sól
pieprz
Wykonanie
ciasto
Składniki ciasta szybko zagnieść.Rozwałkować cienko.Literatką wykrawać krążki.
farsz
Pieczarki obrać,większe pokroić na ćwiartki.Zmielić w maszynce do mięsa.Przełożyć na suchą patelnię.Poddusić.Kiedy woda z pieczarek wyparuje,posolić,popieprzyć.Dodać czosnek i masło.Wymieszać.Jeszcze chwilę poddusić,aby masło się rozpuściło.Zdjąć z ognia,lekko przestudzić,wymieszać z bułką tartą.
Na krążki ciasta nakładamy zimny farsz i lepimy uszka.Wrzucamy na wrzącą,osoloną wodę.Od momentu wypłynięcia na wierzch,uszka gotujemy 3-4 minuty.
Ja uszka przygotowuję wcześniej,następnie zamrażam.Po wypłynięciu na wierzch,uszka gotuję 1 minutę,rozkładam na talerzu tak,aby się nie sklejały.Ostudzone zamrażam,najlepiej w woreczku,co jakiś czas ruszając tym woreczkiem.Zamrożone uszka wrzucamy na osoloną gotującą się wodę.Gotujemy 2-3 minuty.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz