Translate

piątek, 15 lutego 2013

Zupa grochowa

Zupa grochowa


Składniki

500 g grochu łuskanego(połówki)
1 mała cebula
1 marchewka
1 pietruszka
mały kawałeczek selera
natka pietruszki
sól
1 łyżka oliwy z oliwek
150 g drobnego makaronu

Wykonanie

Grochu nie moczymy.Wsypujemy groch do garnka,zalewamy zimną wodą.Wody ma być tyle,aby go opłynęła i dolewamy jeszcze jakieś 5 centymetrów.Kiedy groch się zagotuje,solimy.Dodajemy opieczoną lub surową cebulę,marchew i pietruszkę pokrojone w krążki,oraz pokrojony na kawałki seler.Gotujemy do momentu,aż z grochu zrobi się papka.Chwilę przed końcem gotowania wsypać suchy makaron.Jeszcze chwilę gotować.Zdejmujemy garnek z ognia,wówczas makaron jeszcze dojdzie.Wlewamy oliwę i ewentualnie jeszcze dosalamy.Posypać siekaną natką pietruszki.Smacznego! 

Jeżeli chcemy zupę gęstą,dajemy mniej wody,a rzadką dolewamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz