Zupa grochowa
Składniki
500 g grochu łuskanego(połówki)
1 mała cebula
1 marchewka
1 pietruszka
mały kawałeczek selera
natka pietruszki
sól
1 łyżka oliwy z oliwek
150 g drobnego makaronu
Wykonanie
Grochu nie moczymy.Wsypujemy groch do garnka,zalewamy zimną wodą.Wody ma być tyle,aby go opłynęła i dolewamy jeszcze jakieś 5 centymetrów.Kiedy groch się zagotuje,solimy.Dodajemy opieczoną lub surową cebulę,marchew i pietruszkę pokrojone w krążki,oraz pokrojony na kawałki seler.Gotujemy do momentu,aż z grochu zrobi się papka.Chwilę przed końcem gotowania wsypać suchy makaron.Jeszcze chwilę gotować.Zdejmujemy garnek z ognia,wówczas makaron jeszcze dojdzie.Wlewamy oliwę i ewentualnie jeszcze dosalamy.Posypać siekaną natką pietruszki.Smacznego!
Jeżeli chcemy zupę gęstą,dajemy mniej wody,a rzadką dolewamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz