Translate

poniedziałek, 18 lutego 2013

Kaczka z jabłkami

Kaczka z jabłkami



Składniki

1 kaczka (około 1 i 1/2 kg)
2 jabłka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
pieprz ziołowy
1 łyżka jarzynki w proszku lub tylko sól
1/2 płaskiej łyżeczki suszonych ziół prowansalskich

Wykonanie

Kaczkę przygotowujemy na kilka godzin przed pieczeniem.Myjemy kaczkę pod bieżącą wodą.Nacieramy solą lub jarzynką oraz pieprzem w środku i na zewnątrz.Zioła prowansalskie dajemy tylko do środka.Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.Kilka plasterków dajemy na spód naczynia żaroodpornego,wkładamy kaczkę.Na wierzchu układamy 3-4 plastry czosnku,resztę wkładamy do środka.Kaczkę posypujemy papryką.Przykrywamy naczynie i odkładamy na kilka godzin.Przed pieczeniem myjemy jabłka.Kroimy na ósemki.Połową wykładamy środek,resztę układamy wokół kaczki.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni,przez około jedną godzinę.Na 10 minut przed końcem,zdejmujemy przykrywkę,aby kaczka się ładnie zarumieniła.Podajemy z surówką z gotowanej kapusty czerwonej i frytkami.Smacznego!

Jeżeli lubimy chrupiącą skórkę,kilka minut przed końcem pieczenia,kiedy zdejmujemy przykrywkę,smarujemy kaczkę wodą wymieszaną z solą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz