Translate

wtorek, 23 października 2012

Kluski

Kluseczki w pomidorach


Składniki

1 kg ziemniaków
1 jajko
1 szkl mąki pszennej
1 szkl mąki ziemniaczanej
sól
4 liście świeżej bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek
1 szkl soku pomidorowego
1 ząbek czosnku

Wykonanie

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.Następnie wyjmujemy z wody i tłuczemy,lub przeciskamy przez praskę.Studzimy.Następnie dodajemy całe jajko,obydwie mąki,oraz troszkę soli.Formujemy wałeczki o długości ok 5 cm.Wrzucamy do gotującej,lekko osolonej wody.Gotujemy 3-5 minut.Łączymy sok pomidorowy,przekrojony na pół czosnek,oliwę i bazylię.Gotujemy chwilę na patelni,aż sok trochę zgęstnieje.Czosnek usuwamy.Do gorącego soku dajemy ugotowane kluseczki.Mieszamy.Kluseczki można posypać parmezanem.

Składniki sosu dobrze jest połączyć wcześniej,przykryć szczelnie i zostawić w lodówce na ok 2 godziny.Następnie usunąć czosnek i dopiero wtedy podgrzać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz