Translate

piątek, 19 października 2012

Zupy

Zupa kalafiorowa


Składniki

1 kalafior
4 litry wody
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
łyżka siekanej natki pietruszki
1 duża cebula
5 ziemniaków
sól
łyżka mąki
250ml śmietanki 30%

Wykonanie

Gotujemy wodę,solimy.Cebulę kroimy w kostkę,marchewkę,pietruszkę i selera w plasterki.Wrzucamy do wody.Gdy warzywa się podgotują,dodajemy ziemniaki pokrojone w większą kostkę.Chwilę gotujemy.Następnie wrzucamy do zupy kawałki kalafiora.Gotujemy,aż kalafior zacznie być miękki.Wsypujemy natkę pietruszki.Mąkę mieszamy ze śmietanką i odrobiną zimnej wody.Wlewamy do zupy i gotujemy jeszcze 5 min.

Zupę należy odstawić na ok 20 minut,aby kalafior"doszedł".Zupa jest też bardzo smaczna,jeśli zrobimy ją na wywarze z mięsa.Wraz z kalafiorem,można wrzucić 2 garści makaronu np.świderki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz