Translate

poniedziałek, 15 października 2012

Naleśniki

Naleśniki z serem


Ciasto

Składniki

0,5 l mleka
1 małe jajko
ok.1 szklanka mąki
szczypta soli
1 cukier waniliowy

Wykonanie

Wszystkie składniki dobrze mieszamy,aby nie było grudek mąki.Można mikserem.Mąki dajemy tyle aby uzyskać konsystencję naleśnikową.Na patelni rozsypujemy łyżeczkę soli.Patelnię z solą rozgrzewamy na ogniu przez parę minut,następnie ręcznikiem papierowym usuwamy sól.Patelnię natłuszczamy odrobiną oleju.Smażymy naleśniki.

Nadzienie

Składniki

25 dag twarogu
1 małe jajko
cukier do smaku
jeżeli ser jest bardzo suchy dodajemy trochę gęstej kwaśnej śmietany
łyżka masła do smażenia naleśników

Wykonanie

Składniki połączyć.Na naleśnikach(po bokach nie) smarujemy ser.Składamy dwa razy na pół.Na patelnię dajemy trochę masła i podpiekamy naleśniki z obu stron.Podajemy gorące,posypane cukrem pudrem.

Wersja light,to naleśniki bez smażenia na maśle.Wtedy do sera nie dodajemy jajka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz