Translate

czwartek, 6 grudnia 2012

Ciasta

Ciasto dla Św.Mikołaja


Składniki

ciasto kruche

1 kostka margaryny
4 żółtka
2 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 łyżka cukru
mały słoiczek marmolady wieloowocowej

piana

4 białka
3/4 szkl. cukru

biszkopt

4 jajka
3/4 szkl. cukru
1 i 1/2 szkl. mąki krupczatki
1/3 szkl. oleju
1/3 szkl. wody
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa

1 kostka margaryny
2 budynie waniliowe bez cukru
3 szkl. mleka
4 łyżki cukru
3 łyżki kokosu
cukier puder do smaku

dodatki

1/2 puszki gotowej masy:kajmak
1 czekolada mleczna
1 łyżka słodkiej śmietanki

Wykonanie

ciasto kruche

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,dodać margarynę,posiekać nożem.Dodać żółtka,cukier i cukier waniliowy.Wyrobić ciasto.Podzielić na dwie części.Jedną włożyć do zamrażalki na pół godziny.Drugą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na dużą formę,posmarowaną tłuszczem i wyłożoną pergaminem.Na ciasto dajemy marmoladę.
Z białek ubić pianę,dodać cukier,nadal ubijając.Wyłożyć na marmoladę.
Ciasto z zamrażalki zetrzeć na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na pianę.Piec, w nagrzanym do 200 stopni piekarniku,przez 20-30 minut.

biszkopt

Białka ubić na sztywno,dodać cukier i żółtka.Następnie dajemy po 1 łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia,oraz wlewamy po trochę oleju wymieszanego z wodą.Upiec na dużej formie w 175 stopniach przez 25 minut.Ostudzony biszkopt przekroić na pół.

masa

W szklance mleka rozprowadzamy budynie.Pozostałe mleko gotujemy z cukrem.Do gotującego mleka wlać budyń,gotować chwilę,ciągle mieszając.Ostudzić.Mikserem łączymy margarynę z zimnym budyniem.Dosładzamy w razie potrzeby cukrem pudrem.Rozgrzewamy suchą patelnię,wsypujemy kokos.Mieszając prażymy.Kokos ma nabrać złotego koloru,nie może się przypalić.Gotowy kokos przesypujemy na miseczkę.Pozostawiamy,aby się ostudził.Jak będzie już zimny wsypujemy do masy.Delikatnie mieszamy.

Przełożenie ciasta

ciasto kruche
połowa masy
biszkopt
druga część masy
biszkopt
kajmak
roztopiona,połączona ze śmietanką czekolada

Smacznego!

3 komentarze: