Translate

środa, 5 grudnia 2012

Mięsa

Karkówka w papryce





Składniki

1 kg karkówki
2 papryki czerwone
1 duża cebula
kminek mielony
sól
pieprz
3 łyżki oleju 
1 szkl. rosołu

Wykonanie

Karkówkę natrzeć dobrze solą,pieprzem i kminkiem.Przykryć,odstawić do lodówki na kilka godzin.Na patelni rozgrzewamy olej.Dajemy całą karkówkę,obsmażamy ze wszystkich stron.Zdejmujemy z ognia.Kroimy mięso w plastry grubości 2 cm.Wkładamy do rondla.Na tym samym oleju podsmażamy pokrojoną w plastry cebulę.Dodajemy do mięsa.Zalewamy rosołem,dusimy do miękkości.Paprykę kroimy w dość grube paski.Wrzucamy na gorącą patelnię,na której wcześniej była cebula.Smażymy,aż będzie lekko miękka.Plastry mięsa wykładamy na talerz,na wierzch kładziemy paprykę.Smacznego!!!

Mięsko doskonale smakuje z różnymi sałatami i chlebem.Do ziemniaczków podajemy karkówkę w paprykowym sosie.Jak mięso i cebulę podlejemy rosołem,dajemy paski papryki podsmażonej.Dolewamy jeszcze wody gotowanej.Wszystko razem dusimy.Dwie łyżki mąki rozprowadzamy w 3/4 szklanki zimnej wody.Wlewamy do mięsa pod koniec gotowania.Doprawić do smaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz