Zawijaniec orzechowo-cytrynowy
Składniki
biszkopt
6 jajek
3/4 szkl. cukru
3/4 szkl.mąki pszennej
4 łyżki siekanych orzechów włoskich
1 łyżka kawy sypkiej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa
330 ml.śmietanki 30 procentowej
1 galaretka cytrynowa
lukier
sok z cytryny
cukier puder
Wykonanie
Białka ubić na sztywno,dodać cukier i żółtka.Dodać mąkę wymieszaną z orzechami,kawą i proszkiem do pieczenia.Wlać na dużą formę,wyłożoną pergaminem.Piec w 175 stopniach przez około 30 minut.Gorący biszkopt wykładamy na posypaną cukrem ściereczkę.Zrolować.
Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody.Ubić śmietankę.Ciągle ubijając wlewać powoli tężejącą galaretkę.Biszkopt rozwinąć,wlać na niego gęstniejącą masę śmietanową.Zwinąć ciasto.
Sok z cytryny ucierać z cukrem pudrem.Można dać mniej cytryny,a na jej miejsce wlewamy zimną,przegotowaną wodę.Wtedy lukier nie będzie zbyt kwaśny.Ciasto udekorować lukrem.Smacznego.
Ale cudna niespodzianka kryje się w środku tego ciasta. :)
OdpowiedzUsuń